Рекламации и връщане на продукти

Разбираме, че онлайн покупката на козметични продукти за коса може понякога да не отговаря на вашите очаквания. В нашия онлайн магазин ценим доверието ви и искаме процесът на връщане или рекламация на продукт да бъде колкото се може по-лесен и удобен за вас.

Право на връщане

Имате право да върнете закупените от нас продукти без да посочвате причина в срок до 14 календарни дни от датата на получаване. За да упражните правото си на връщане, трябва да ни уведомите за решението си чрез ясно изявление, като ни изпратите имейл и ни се обадите по телефона.

Как да върнете продукт

1. Уведомление: Изпратете ни имейл на адрес [email protected] с информация за продукта, който искате да върнете, и номера на поръчката.

2.  Опаковане: Продукта ще бъде приет единствено, ако не е отварян и е в оригиналнтата си опаковка, без тя да бъде скъсана или намачкана.

3. Изпращане: След като получите известие от нас с одобрение, можете да изпратите продуктите за ваша сметка на адрес: София, бул. Черни Връх 100, Парадайс Център, ет. 1, Тино Хеър Салон.

Условия за връщане на продукт

За да бъде един продукт приет за връщане, той трябва да бъде в същото състояние, в което сте го получили: неизползван, в оригиналната си опаковка, с всички етикети и без да е нарушена целостта му. Не можем да приемем продукти, които са били отворени или използвани, поради хигиенни и здравни причини.

Процедура при рекламации

Ако продуктът, който сте получили, е дефектен или не съответства на описанието в сайта, имате право да подадете рекламация. За тази цел:

1. Снимайте продукта: Заснемете видимите проблеми или дефекти на продукта.

2. Уведомете ни: Изпратете ни имейл със снимките и подробно описание на проблема, както и номера на поръчката.

3.  Решение: Ще разгледаме вашата рекламация и ще се свържем с вас, за да ви съобщим нашето решение, което може да включва замяна на продукта, възстановяване на сумата или друго справедливо решение.

Възстановяване на суми

След като получим и инспектираме върнатите продукти, ще ви уведомим за решението ни относно възстановяването на сумата. Ако връщането бъде одобрено, сумата ще бъде възстановена по начина, по който е извършено плащането, в срок до 14 дни.

Благодарим ви, че пазарувахте при нас. Всеки клиент е важен за нас и ние се стремим да предоставяме висококачествени продукти и услуги. Ако имате допълнителни въпроси или нужда от помощ, моля не се колебайте да се свържете с нас.